Foto: TT / Djurrättsalliansen

Stor delfindemonstration väntas

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på lördagen väntas Djurrättsalliansen hålla en stor demonstration för att uppmärksamma situationen för Kolmårdens delfiner.

Organisationen Djurrättsalliansen har under en längre tid arbetat för att Kolmårdens delfinarium ska stängas och nu till helgen kulminerar den senaste tidens kampanjer i större aktion.  

– Vi väntar oss ett 70-tal demonstranter. Det här är den största demonstrationen vi har genomfört mot Kolmårdens delfinarium, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Bör satsa på nöjespark

I över 20 år har de kämpat för att Kolmården ska sluta hålla delfiner i fångenskap.  

– Det är dags att avveckla Sveriges enda delfinarium. Ägarna bör istället satsa på en nöjespark som inte inkluderar djur, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen. 

– Vi kommer inte att stänga, vi har inga som helst planer på det. Vi har ett av dom största delfinarierna i Europa och vi kommer att fortsätta utveckla den fina miljö vi har här, säger Mats Amundin, forskare vid Kolmårdens Djurpark.  

Satsat på forskning

Djurrättsalliansen radar upp ett antal exempel på problem som de menar motiverar en stängning av delfinariet.  

– Att djuren tvingas leva i trånga bassänger kan innebära en stor stress för delfinerna och många gånger medför det sjukdomar och en för tidig död, säger Daniel Rolke.  

Kolmårdens djurpark framhåller att de har satsat mycket på forskning de senaste åren. Bland annat för att undvika att delfiner dör i förtid.  

– Vi har tidigare haft problem med att delfinungar dör utan orsak. Vi har satsat mycket energi på att reda ut vad det beror på, säger Mats Amundin.  

Har ni kommit tillrätta med det?  

– Delvis har vi gjort det. Men inte helt och hållet, förra året dog en av två kalvar, vi vet ännu inte vad det beror på. Samtidigt ska man veta att det händer även i naturen, säger Mats Amundin.  

I Finland stängde nyligen landets sista delfinarium men på Kolmården vill man istället fortsätta att utveckla verksamheten.  

– Resten av Europa stänger sina delfinarier, fler och fler inser att det inte är bra för djuren, säger Daniel Rolke.  

– Det i Finland var ett litet ställe som hade problem med ekonomin, det är inte gratis att hålla delfiner. Det kostar mycket pengar och jag tror att det var den största orsaken till att de tvingades stänga, säger Mats Amundin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.