Stor ökning av flyktingar nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland har kapacitet för att ta emot 3.000 nyanlända flyktingar 2013.

Den beräknade flyktingsmottagningen är en ökning med 2.000 platser och länsstyrelsen ska nu kontakta länets kommuner för att diskutera hur man ska hantera ökningen.

– Den situation som råder idag ställer stora krav på berörda myndigheter och det är viktigt att vi tillsammans mobiliserar för att klara av uppdraget att ta hand om de nyanlända flyktingarna i vårt län. Den bostadsbrist som vi har på många håll innebär stora utmaningar, säger landshövding Elisabeth Nilsson.

Samtliga kommuner i Östergötland har god vilja att ta emot nyanlända flyktingar. Samtidigt som behovet av platser ökar kraftigt visar Länsstyrelsens årliga bostadsmarknadsanalys att tillgången på bostäder är en begränsande faktor för mottagandet.

I vissa kommuner är det en generell brist på lediga hyreslägenheter medan det i andra råder brist på lägenheter. Kommunstyrelserna i Östergötland har informerats om den rådande situationen.

Den kraftiga ökningen utgörs framförallt av anhöriginvandring från Somalia samt ökad inströmning av asylsökande från Syrien och Afghanistan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.