Stor polisinsats i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Ett total polispatruller befann sig under gårdagskvällen i stadsdelarna Ryd och Skäggetorp i Linköping för att förhindra konfrontation mellan rivaliserande gäng.

Flera personer i åldrarna 15 – 25 år, några med kopplingar till gäng, rörde sig i området, säger vakthavande befäl till Östnytt.

– Det var vid 21-tiden som patruller uppmärksammade ett antal individer i Ryd, de här personerna kontrollerades då. Man gjorde också kontroller av bilar som rörde sig såväl i Ryd, centrala Linköping som Skäggetorp, säger Torbjörn Lindqvist länsvakthavande befäl vid polisen i Östergötland. 

Poliser på plats konstaterade att flera av de kontrollerade personerna burit skyddsväst. Några personer har också visat en sämre attityd i bemötandet med polisen och i något fall kastades mindre föremål mot en polispatrull.

Polisen kontrollerade personer och bilar, skingrade grupper och körde iväg flera personer från Ryd.

Inget bråk uppstod, men uppemot fem personer omhändertogs för urinprov eftersom det fanns misstanke om ringa narkotikabrott. Att det rörde sig om en avsiktlig sammandrabbning mellan olika gäng har polisen ingen egentlig uppgift om.

– Men Bara det faktum att man samlades i större koncentrationer och att man dragit på sig skyddsväst kan väl möjligtvis tyda på att så var fallet, säger Torbjörn Lindqvist vid polisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.