Stora brister på äldreboende i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

För lite personal, gamla som inte får komma ut och lång väntan vid larm på natten. Listan över brister på Åleryds äldreboende i Linköping är lång.

Bristerna uppdagades efter kvalitetskontorets kontroll av verksamheten, som sedan flera år drivs av Attendo.

– I första hand är det personal från Åleryd som hört av sig till mig och varit väldigt oroliga över situationen att de inte kan garantera brukarnas säkerhet särskilt nattetid, säger Mattias Bly, chef kvalitets- och utvärderingskontoret

Enligt rapporten har varje nattpersonal ett larm var tredje minut och avtalet säger att larmen ska besvaras omedelbart, men så ser det inte ut.

– Det längsta vi uppfattat är tjugo minuter men tittar vi mer generellt så är det tio minuter ganska ofta och bemanningen anska ofta som säger Mattias Bly och säger att bemanningen snarare minskat än ökat sedan kvalitetskontrollen gjordes.

Bemanningen minskar

Åleryd blev Linköpings bäst bemannade äldreboende när Attendo tog över hösten 2010. Men kvalitetskontoret menar att bemanningen i själva verket är 20 procent lägre än vad Attendo uppger.

-  Det är jätteallvarligt vi har ju flera andra utförare som också varit med i upphandlingen och som också hade kunnat gjort det här jobbet med den här lägre bemanningen, säger Mattias Bly.

Får inte gå ut alls

I avtalet ingår att de gamla ska få komma ut fem dagar i veckan och också få en timme egen tid med personal varje vecka.

-  Vi ser många som inte varit utanför huset överhuvudtaget, Det är jätteallvarligt för vi träffar ju många som säger att de skulle vilja komma ut, säger Mattias Bly.

Kräver försiktiga åtgärder

Kvalitetskontoret visar på ännu fler brister, bland annat har Attendo underlåtit att anmäla incidenter enligt Lex Sarah. Nu ska äldrenämnden avgöra hur avtalet med Attendo ska hanteras och sannolikt kräver nämnden ut vite.

– Vilket jag tycker är rätt men generellt tycker jag att det är för små belopp det handlar om, säger Ali Hajar(S) vice ordf äldrenämnden

Medan andra vill se hårdare åtgärder.

– Visar man inte på att man åtgärdar de här bristerna då kan man helt klart överväga om de ska få fortsätta driva det här äldreboendet över huvud taget, säger Nils Hillerbrand gruppledare miljöpartiet.

Varken äldrenämndens ordförande Kristdemokraten Lise-Lotte Fager eller Attendos regionchef Per-Olof Eriksson vill idag kommentera rapporten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.