Foto: TT

Stora förändringar för kultur- och fritid på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Efter en utredning förslås att både Kultur- och fritidsförvaltningen och Kultur- och fritidsnämnden läggs ner.

Regionstyrelsen gav i somras uppdrag till ledningskontoret att hitta ett mer ekonomiskt alternativ till Kultur- och fritidsverksamheten på Gotland.

En utredning föreslår nu att kultur- och fritidsnämnden på Gotland läggs ned. Istället ska verksamheten och styrningen flyttas till andra nämnder.

Kultur- och biblioteksfrågorna föreslås att flyttas till regionstyrelsen, ungdomsverksamheten flyttas till barn- och utbildningsnämnden, och drift av bad- och idrottsanläggningar föreslås att hanteras av tekniska nämnden.

Måste spara pengar

Grunden till utredningen är ett sparkrav på 15 miljoner kronor. Ett tiotal tjänster kan komma att försvinna.

– Det är ju frågan om att göra så lite påverkan som möjligt på den verkliga kärnverksamheten. Förvaltningen idag är en liten förvaltning jämfört med alla andra, och tittar man då på verksamheten kan man hitta samordningsmöjligheter med andra förvaltningar. Därmed kan man spara ganska mycket på administrationen och inte så mycket i verksamheten av de här 15 miljonerna, säger utredare Jan-Olof Henriksson.

Politikerna kommer behandla förslaget för slutgiltigt beslut i regionfullmäktige den 27:e februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.