Stora skillnader på vården i livets slutskede

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor skillnad på vilken vård du får när du är döende. Det visar Svenska palliativregistrets årsrapport. Många äldre tvingas flytta under sin sista tid i livet.

En tredjedel av dem som dör i Sverige avlider på sjukhusets vanliga vårdavdelningar. Men de flesta får inte hjälp av någon som är specialiserad på vård i livets slutskede och som kan ge rätt vård och smärtstillande. Det visar statistik från Svenska palliativregistret.

”Framför allt de som avlider på sjukhus får mer sällan del av de åtgärder som anses vara grundförutsättningar för god palliativ vård i livets slutskede”, står det i Svenska palliativregistrets årsrapport.

#hemtillvarjepris

I Stockholms län fick bara två procent av patienterna som avled på sjukhus palliativ speciallistkompetens förra året. I Jämtland var det hela 18 procent.

”Bakom dessa skillnader kan man anta att det döljer sig mycket onödigt lidande”, står det i Svenska palliativregistrets årsrapport.

Döende tvingas flytta

I Östergötland hade 9 procent av patienterna som avled på sjukhus möjlighet att få specialiserat palliativt konsultstöd.

Många äldre tvingas dessutom flytta under sina två sista veckor i livet, enligt Svenska palliativregistrets årsrapport.

Även när det gäller kommunala boenden är skillnaderna stora. I Halland får 8 procent av de som avlider stöd av någon som är specialiserad på vård i livets slutskede. I Stockholms län är det bara en knapp procent.

”Andelen av befolkningen som behöver någon form av specialiserat palliativt stöd borde vara i ungefär samma storleksordning oavsett var man bor”, konstaterar man i årsrapporten.

Brist på läkarstöd på kommunala boenden

I Östergötland är det bara cirka 3 procent av de som avlider på kommunala äldreboenden som har möjlighet att få stöd av någon som är specialiserad på vård i livets slutskede.

”En stor andel av de döende tillbringar sin sista tid inom kommunala boendeformer där bristen på läkarstöd, på många håll, är ett välkänt problem”, står det i Svenska palliativregistrets årsrapport.

På Timmermannens korttidsboende i Norrköping, dit många patienter i livets slutskede kommer, hade man under 14 månader inte ens en regelbunden läkarkontakt på sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet