Foto: TT

Succéår för turismen på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att turista i Sverige fortsätter att öka, om än med något långsammare takt. Störst ökning av turister står kalkstensön i öst för. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån.

Sverige är fortsatt en intressant plats att turista på. Det visar nya siffror på antalet övernattningar under 2016 som Statistiska centralbyrån, SCB, tagit fram på uppdrag av Tillväxtverket. Totalt sett tog landet emot 61,9 miljoner övernattningar, vilket är en ökning på tre procent jämfört med tidigare år. Det i sin tur är en något långsammare ökning än vad som har kunnat ses under 2015 och 2014.

Norrmän och tyskar

Framförallt norrmän och tyskar gillar att besöka Sverige, under 2016 var fyra av tio turister från något av de två länderna. Dessutom ökar intresset att besöka Sverige bland de som är bosatta i utomeuropeiska länder. Framförallt rör det sig om turister från Kina och USA.

Framsteg för ön

Störst ökning av övernattningar totalt sett, oavsett om turisten är från Sverige eller något annat land, stod Gotland för. Ön tog emot drygt en miljon besökare 2016, vilket är en ökning på 10,7 procent.

Östergötland hade en ökning på 2,7 procent och totalt 1,8 miljoner turister samma år.

Topp 5 länder för inkommande turism 2016

Norge – 3,4 miljoner gästnätter

Tyskland – 3 miljoner gästnätter

Storbritannien – 0,9 miljoner gästnätter

Nederländerna 0,7 miljoner gästnätter

Källa: SCB/Tillväxtverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.