Foto: TT Nyhetsbyrån

Vill ha 150 duvor – mitt i villaområdet

Uppdaterad
Publicerad

En infekterad strid om en mans innehav av cirka 150 duvor på en central villatomt i Motala går vidare.

Duvägaren överklagar nu länsstyrelsens beslut om att han inte får ha fåglarna på tomten.

Sedan duvorna införskaffades år 2009 har flera grannar återkommande klagat på bland annat oväsen, lukt och sanitära olägenheter.

Enligt grannarna har duvslaget dragit till sig flugor och råttor. Det uppges också ligga duvträck och fjädrar på deras tomter och duvor sägs komma flygande ”som torpedgrupper” runt grannarnas hus.

Olämplig plats

Motala kommun beslutade i april 2012 att duvor inte längre får hållas på fastigheten, med motiveringen att platsen inte är lämplig att hålla ett så stort antal duvor på. På två av sidorna gränsar fastigheten mot bostadshus och avståndet mellan dessa fastigheter är bara ett fåtal meter.

Duvägaren överklagade kommunens beslut till länsstyrelsen. Han menar bland annat att lämpligheten av val av plats är en tolkningsfråga och att detta är omöjligt att för kommunens miljönämnd att bedöma när de inte själva varit på plats. Mannen begärde att länsstyrelsen skulle göra en tillsyn för att få rätt uppfattning i ärendet.

”Förorsaka olägenheter”

Länsstyrelsen ansåg dock att ärendet kunde avgöras utan besök på platsen och man gick på kommunens linje och avslog mannens överklagande.

”Sammantaget, och med hänsyn till närheten till grannfastigheterna, det relativt stora antalet duvor och de rörelser och störningar dessa ger upphov till för omgivningen, finner dock länsstyrelsen att verksamheten på platsen måste anses förorsaka olägenheter för människors hälsa. Verksamheten kan alltså inte anses uppfylla kraven för tillstånd och på godtagbar lokalisering”, skrev länsstyrelsen i sitt beslut i november förra året.

Vidare till domstol

Duvägaren står dock på sig och vill fortfarande se beslutet ändrat, skriver han nu i överklagan till Mark- och miljödomstolen.

De cirka 150 duvorna – både brevduvor och så kallade serbiska högflygare – hålls i duvslag och släpps ut i omgångar cirka två gånger per dag när vädret tillåter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.