Black Hawks flyger lågt och skjuter på Malmen. Foto: SVT

”Det är kalasväder och stämningen är kanon”

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra år är flygdagarna på Malmen tillbaka. Under helgen flyger 60 flygplan och helikoptrar uppvisning och ett 50-tal visas på marken. Arrangören räknar med 100 000 åskådare.

– Stämningen här är kanon, det är kalasväder och inte så mycket moln så man ser flygplanen bra. Men det är lite för blåsigt. Det innebär att några av de mindre propellerplanen som Sk11 Tiger Moth inte har kunnat flyga idag. Men vi kommer försöka på söndag, bara vinden mojnar, säger Lasse Jansson, informationschef på Försvarsmakten.

Hur många besökare uppskattar ni är där?

– Jag vågar inte gissa men det är en strid ström som kommer hela tiden. Vi öppnade klockan 09.00 och det har varit folk här sen klockan 07.00, säger Lasse Jansson.

Går allt som det ska?

– Ja, förutom att det blåser så går allt enligt planen. Parkeringen för husbilar är dock full. Det började komma folk dit redan i tisdags. Så nu får husbilar parkera på vanlig p-platser. Även bussparkeringen blev full under förmiddagen idag. Men vi har stora parkeringar så alla besökare kommer att få plats, säger Lasse Jansson.

Det kan dröja fem år till nästa gång flygdagarna arrangeras på Malmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.