Pia Tingvall jobbar med landsbygdsutveckling i Östergötland, inom organisationen hela Sverige ska leva. Hennes busslinje mellan Rimforsa och gården Valla är en av de 28 busslinjer på den östgötska landsbygden som precis lagts ner.
– För det första borde man ha haft bra och riktiga lösningar innan man drog in busslinjerna, det säger Pia Tingvall.
Upprorsstämning
De senaste veckorna har hon sett hur kommuner och Region Östergötland strider om vem som bär ansvaret för att det nu inte finns bussar till bland andra många gymnasieelever på landsbygden. Det råder nästan upprorsstämning sedan Östgötatrafiken tog bort 28 busslinjer i somras.
– Skolungdomarna fick busskort, frågan är vad de ska använda det till. Det är toppen, jättefint av kommunen att de fick det, men då behövs det en buss, säger Lina Arvidsson som bor på landsbygden utanför Motala.
Nedringda
På Östgötatrafikens kundtjänst går telefonerna varma. Många landsbygdsbor hör av sig för att protestera mot neddragningarna i busstrafiken.
– Det är hektiskt, absolut, det är mycket att göra. Det ringer mycket och kommer in kundärenden även via sociala medier. De är upprörda och besvikna, det är mycket reaktioner vi får in, säger Karolina Fredriksson, kundtjänstmedarbetare på Östgötatrafiken.
– Det är ingen som vill ta i den här heta potatisen, de bara kastar den emellan sig. Det funkar inte och det kommer att sluta med att medborgarna kommer att få ta konsekvenserna och kanske köpa en bil till, säger Pia Tingvall.
Inga kommunala förslag
Det kom ett brev för precis ett år sedan. Avsändare var Region Östergötland. Innehållet var en uppmaning till länets kommuner att bidra med samförståndslösningar och förslag när det gällde busstrafiken på landsbygden. Ingen kommun har under ett helt år skriftligen kommit med förslag.
– Vi har ju lagt ut det brevet och därmed så förutsätter jag att hälsan tiger still, för det är ingen som hört av sig, det säger Göran Gunnarsson centerpartistiskt regionråd.
– Nej vi har inte kommit med några förslag konkret om att här kan vi göra en samordning, men däremot har vi haft Östgötatrafiken i vår nämnd vid två tillfällen men vi har inte kommit med några förslag skriftligen. Det borde vi kanske ha gjort, det säger det socialdemokratiska kommunalrådet i Motala Nicklas Rudberg.
Infekterad situation
I minnesanteckningar från ett möte mellan kommunen och Östgötatrafiken som SVT tagit del av så står det ”Motala kommun förstår varför nedläggning av landsbygdstrafiken sker”. Ändå har den infekterade situationen uppstått.
– Jag upplever att det inte funnits något förhandlingsutrymme i de samtal jag har varit med i, så formellt tycker jag inte att vi har någon skuld i den situation vi har med busstrafiken i dag, menar Nicklas Rudberg.
– Kontakterna och dialogen mellan Östgötatrafiken och kommunerna har uppenbarligen inte varit bra, vi har ju misslyckats med att nå varandra, säger Göran Gunnarsson.
Ungdomarna i kläm
Och mitt i detta käbbel mellan kommuner och Östgötatrafiken så står bland andra de drabbade ungdomarna som fått sitt busskort men ingen buss att åka i.
– Jag får stora problem att ta mig till och från bussen, jag har numera en mil till närmsta buss vilket gör att jag har svårigheter att ta mig till skolan, säger gymnasieleven Orvar Skill som bor på landsbygden i Motala kommun.
– Det kommer att ta tid innan vi rett ut det här, på sina håll kommer det att ta några månader. Bussar är inget vi skakar fram i en handvändning, säger Göran Gunnarsson.
Akut situation
Landsbygdsutvecklaren Pia Tingvall menar att situationen är så akut nu att hon bjudit in berörda parter till ett stormöte i mitten av september. Samtidigt befarar hon att det blir fler neddragningar av busslinjer framöver.
– Östgötatrafiken har ju redan flaggat för att det kommer att bli fler nedläggningar säger Pia Tingvall.
Regionrådet Göran Gunnarsson säger att han ändå dragit lärdom av den senaste tidens turbulens.
– Jag hoppas att jag aldrig mer behöver uppleva detta men jag har lärt mig att man måste förmå människor att förstå saker och ting och att folk lär sig att samtala med varandra, och där är inte jag heller oskyldig, avslutar Göran Gunnarsson.