”Det mest uppseendeväckande är att det inte har hänt något uppseendeväckande i östgötapolitiken sedan valet 2014”, säger statsvetaren Johan Wänström. Foto: SVT/TT

Blockpolitiken död i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Det är lugn och ro i östgötapolitiken. Och så blir det när nya otraditionella koalitioner styr alla länets kommuner, menar statsvetaren Johan Wänström.

Politiken i flera av Östergötlands kommuner är i dag nästan utan traditionellt ideologiskt tänkande. Moderater styr med socialdemokrater, liberaler, centerpartister och kristdemokrater styr i koalition med socialdemokrater.

Möjligen är det orsaken till att det inte varit några stora politiska strider i länet sedan valet 2014.

Halvtid i politiken

– Det mest uppseendeväckande är att det inte har hänt något uppseendeväckande i östgötapolitiken sedan valet 2014. Man har inte haft några problem med styrande koalitioner som har svårt att hålla ihop, man har faktiskt lyckats samarbeta, säger statsvetaren Johan Wänström till SVT Nyheter Öst.

S och M samsas

Samarbetet mellan moderater och socialdemokrater i ledande koalitioner ute i kommunerna blir allt vanligare. I Östergötland är det tre kommuner som styrs så. Båda partierna sitter också i ett samregerande i Ydre kommun.

– Vi har ett stråk från Vimmerby i Småland genom Östergötland och in i Sörmland upp till Strängnäs där hälften av alla S- och M-styren i hela Sverige finns. Om man lyckas att hålla ihop och hålla sams så tror jag att det är till fördel för kommunen.

Enligt Johan Wänström handlar politiken i kommunerna i första hand om att vara pragamatisk och resultatinriktad och ha ögon för kommunens bästa.

Slut på blockpolitiken

Blockpolitiken är inte vad den var en gång tiden i många av Östergötlands kommuner. Den politiska kartan har ritats om på många ställen och anledningen till det är ett enda partis starka intåg, enligt Johan Wänström.

– Sverigedemokraterna har gjort att allt vänts upp och ner och att blockpolitiken inte kan fungera på samma sätt som det gjorde tidigare. Numera är det inget block som har egen majoritet i Östergötlands kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halvtid i politiken

Mer i ämnet