Foto: Scen ur filmen och SVT

Succé för filmen om mäns våld mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

En film som ska belysa mäns våld mot kvinnor sprids just nu på internet. Efter bara en vecka på nätet har filmen nära en miljon visningar.

Det är Kvinnojouren Ellinor i Linköping som ligger bakom filmen. Utan ljud beskriver filmen hur perfekt en relation kan se ut på ytan. Men med ljudet på så avslöjas vilka problem som kan finnas bakom kulisserna. En helt annan värld målas upp. 

– Syftet är att våldsutsatta kvinnor ska veta att vi finns, att det finns hjälp att få och att det finns en väg ut. Och att allmänheten känner till hur våld tar sig i uttryck, säger Anna Ekendahl, verksamhetssamordnare på Kvinnojouren Ellinor i Linköping.

Våldet mot kvinnor – Östergötland
Anna Ekendahl, verksamhetssamordnare på Kvinnojouren Ellinor i Linköping Foto: SVT

Enligt kvinnojouren inleds en våldsrelation ofta med ett kontrollerande beteende. 

– Efter en tid så kanske det bli svårare och svårare, nätverk runt omkring en har försvunnit för att man har isolerats på grund av våldsrelationen och då finns det kanske ingen som kan stötta en att ta sig ut, så det är komplicerat, säger Anna Ekendahl. 

Se inslaget här:

Filmen ska öka medvetenheten om mäns våld mot kvinnor och sänka tröskeln för utsatta kvinnor att ta kontakt med kvinnojouren. Reaktionerna på sociala medier har inte låtit vänta på sig.

– Det allra mest imponerande är kvinnor som tidigare har levt i en våldsutsatt relation som har delat med sig av sina erfarenheter. Det betyder jättemycket för kvinnor som idag lever i en våldsutsatt relation, att se att det finns hopp att ta sig ut, säger Anna Ekendahl på Kvinnojouren Ellinor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet mot kvinnor – Östergötland

Mer i ämnet