”Jag har saknat ett ställe där man kan få samlad information om man har ett barn med funktionsvariation”, säger Susanne Selander.

Susanne: ”Jag vill hjälpa andra föräldrar”

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpingsbon Susanne Selander har gjort en hemsida som ska hjälpa föräldrar som har barn med funktionsnedsättning.

– Jag har saknat ett ställe där man kan få samlad information om man har ett barn med funktionsvariation. Jag märker att det finns behov av en samlad sida och den är skriven av mig som förälder – till andra föräldrar, säger Susanne Selander.

Susanne jobbar i IT-branschen och Funktionskompassen har hon gjort på sin fritid.

SVT granskar barnpsykiatrin

”Jag har lärt mig mycket”

Hon hoppas att  Funktionskompassen ska göra att föräldrar slipper leta så mycket efter information som hon själv fått göra.

– Jag har lärt mig mycket och hur samhället fungerar. Vilka rättigheter man har som förälder och vart informationen finns. Det är sådant jag i många fall fått leta mig fram till, så jag hoppas att Funktionskompassen kan spara tid för andra familjer, säger Susanne.

Mycket glädje i vardagen

När Susanne jobbade med hemsidan ville hon att den skulle ha ett positivt och glatt formspråk:

– Det är mycket glädje i att ha ett barn med funktionsvariation. Det är mycket jag får vara med om och små framsteg i andras ögon känns enorma i mina, säger Susanne Selander.  

Tavla skapar ordning

Vardagen kring Gustav behöver vara strukturerad med ordning och rutiner. Bland annat har familjen en tavla med klocka och magneter där alla dagens händelser och tider skrivs upp.

– Det skapar ordning för Gustav som kan gå till tavlan och titta när saker och ting ska hända, berättar Susanne.

Susanne: ”Jag är inte bara mamma”

Hemsidan rymmer information kring lagar, stöd och myndigheter men innehåller också tips och vila och att få tiden att räcka till.

– Jag är inte bara mamma utan också  livskamrat, arbetskamrat och vän. Och inte minst mig själv – som kan vara enkelt att glömma bort i vardagsstressen, säger Susanne Selander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar barnpsykiatrin

Mer i ämnet