Foto: TT

Svenskarnas parti får tala – regionen överklagar inte

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland kommer inte att överklaga polisens beslut att ge nazistiska Svenskarnas parti tillstånd att hålla möte i Almedalen kvällen innan politikerveckan.

Regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) säger till P4 Gotland att han är orolig för att mötet kommer att gå överstyr, men att politikerna inte tänker överklaga.

– Vi vill inte piska upp stämningen ytterligare runt Svenskarnas parti utan väljer att kväva dem istället, säger han till radion.

Som Östnytt tidigare berättat kommer Visby Domkyrkoförsamling att låta kyrkklockorna ringa för fara när Svenskarnas Parti ska tala.

I dag uppmanar församlingen föreningsliv, partier, idrottsrörelse, kyrkan och allmänheten att göra något för att ”markera avstånd och vara ”motvikt””.

På onsdag bjuds det in till eftermiddagsfika i församlingshemmet för att diskutera och planera för hur en manifestation för kärlek och mångfald skulle kunna genomföras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.