Mellan 100 och 150 människor hade samlats på torget.

Protestmöte i Vadstena

Uppdaterad
Publicerad

Många är oroliga efter att försvaret fått tillstånd att öka sina provskjutningar över Vättern. På torget i Vadstena hölls idag en manifestation mot beslutet.

–Vi tror fortfarande att vi kan påverka, säger Magnus Gustafsson (S) som är ordförande i kommunfullmäktige i Vadstena.

Mellan 100 och 150 personer deltog i torgprotesten, bland annat politiker från Vadstena, Ödeshög, Askersund, Hjo och Motala.

–Vi hoppas att manifestationen ska leda till lite besinning, säger Solveig Samuelsson (S), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Askersund.

Vill hålla skjutningarna på land

Politikerna förstår i och för sig att försvaret måste öva, men menar att det måste ske på land, inte i en viktig dricksvattentäkt. Idag har de pratat ihop sig om hur de ska kunna påverka det slutgiltiga beslutet som kommer att fattas av regeringen.

Vättern försörjer idag drygt en halv miljon människor med vatten. Därför är många oroliga när försvaret nu tillåts öka sina skjutningar utanför Karlsborg från 1.000 skott per år till nästan 70.000.

Ett hundratal överklaganden har kommit in till mark- och miljödomstolen.

Kampen fortsätter

Även Svenska Kyrkan och de engagerade i Aktionsgruppen Rädda Vättern var på plats på torget. Aktionsgruppen fortsätter sin insamling av namnunderskrifter och kyrkan tänker stödja alla dem som är mot skjutningarna.

–Jag tror på den folkliga kraften, säger Vadstenas kyrkoherde Torbjörn Ahlund.

Men länsstyrelsen i Västra Götaland menar att påverkan på vattnet är försumbar. Även Försvaret har lämnat in en överklagan. Där vill man utöka tillståndet ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.