Tekniska verken: ”Vi kan ingenting göra”

Uppdaterad
Publicerad

Alla verkar överens: Något måste göras åt den krympande sjön Yxern. Men länsstyrelsen lägger ansvaret på Tekniska verken i Linköping och de andra kraftbolag som tappar vatten ur sjön. Och Tekniska verken bollar tillbaka ansvaret.

Vattnet i sjön Yxern fortsätter att sjunka och alla verkar överens om att läget är allvarligt och att något måste göras.

Ett möte hölls därför på Tekniska verken i Linköping den 29 juni.

Vattenkraften dränerar

– Vi har de lägsta nivåerna i juni någonsin sedan vi började mäta. Det är frukstansvärt, säger Mile Elez, teknisk direktör på Tekniska verken i Linköping.

Länsstyrelsen lägger ansvaret på kraftbolagen

SVT Nyheter Öst berättade nyligen att länsstyrelsen inte kommer att agera akut. Istället lägger man ansvaret på Tekniska verken och de andra kraftbolagen som tappar vatten ur sjön.

– Akut kan vi inte göra något. Det är verksamhetsutövarna som har ansvaret, sa avdelningschefen Eva Brynolf på länsstyrelsen i Kalmar.

Tekniska verken bollar tillbaka

Men chefen på Tekniska verken bollar tillbaka ansvaret – på länsstyrelsen.

– Vi har skickat in en ansökan till länsstyrelsen. Så fort svaret kommer kan vi ändra tappningen. Men vi har inte fått svaret än. Så vi väntar, säger Mile Elez, teknisk direktör.

 På Tekniska verken anser man att man inte får sluta tappa vatten ur sjön. Man hänvisar till en 80 år gammal vattendom.

”Om vi tappar mindre vatten begår vi ett brott”

– Om vi avsiktligt struntar i domen blir vi strafförläggda. Det är ett brott. Det är precis som om jag kör 200 kilometer i timmen på en hundraväg, säger Mile Elez.

Men länsstyrelsen säger ju att det är frivilligt, att ni kan tappa mindre?

– Då är det bra om de kan ge oss ett papper där det står, och vilken paragraf de stödjer sig på. Våra jurister säger: Nej det är inte frivilligt.

”Frågan ligger hos länsstyrelsen”

Men om de tycker att det är frivilligt och ni vill tappa mindre, varför kan ni inte bara tappa mindre då?

– Ja men om det är så enkelt då är det bara ett papper de får skriva på, ni får göra det frivilligt, men så länge de bara säger det i tv, säger våra jurister att det inte är frivilligt.

Så var ligger frågan nu?

– Ja den ligger hos länsstyrelsen, och det vet de. Vi har pratat med dem vid flera tillfällen. Frågan ligger hos dem, säger Mile Elez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet