Amanda Engström och Christina Kiiskinen i Bowlingklubben Kaskad i Norrköping är två i en trio av tjejer som har kunnat spela i A-laget, men nu är det stopp. Foto: SVT

Tjejerna spelade fram laget – nu får de inte längre vara med

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det dags för Norrköpings bästa bowlinglag att spela kvalmatch i elitserien. Men trots att det är flera damer som har varit med och spelat fram det mixade laget till den högsta serien, så får de inte vara med längre. I helgen får de sitta på bänken.

Bowling är en sport där damer och herrar är så pass jämna att de kan spela och tävla i samma lag.

Amanda Engström och Christina Kiiskinen i Bowlingklubben Kaskad i Norrköping är två i en trio av tjejer som har kunnat spela i A-laget tillsammans med killarna.

– Vi har ju spelat med dem nu i flera år, så för oss är det naturligt att spela med killarna, säger Amanda Engström. 

”Vana att få stryk av tjejer”

Även coachen Vesa Saranpää intygar att det inte har varit några konstigheter med det.

– Inte för våra killar, de är vana att få stryk av tjejer, säger han.  

Men nu är det stopp för det här. Laget har blivit för bra.

SE INSLAGET: Tjejerna spelade fram laget – får inte längre vara med

Att spela med herrarna har gått bra så länge laget varit i allsvenskan. Men när man förra säsongen blev klar för elitserien, då fick tjejerna inte längre vara med. Trots att de alltså varit med och spelat fram laget, ända upp till den högsta serien.  

– Ja, då får inte damer vara med längre, tyvärr, säger Amanda Engström med ett skratt.

Bowlingförbundets regler

Hon vet att det är så här Svenska bowlingsförbundets regler ser ut. Det har laget vetat om, men det känns ändå lite surt nu.

– Vi hade ju en fast plats i A-laget vi tjejer, säger Christina Kiiskinen.

Det här får även konsekvenser för klubbben och för lagets prestationer. Man kan helt enkelt inte skicka fram ett lika bra lag i nuläget.

– Det innnebär ju att vi inte har det bästa laget på banorna. Urvalet blir sämre för oss. Jag tycker att tjejerna har visat vad de kan. De var med och gick upp i elitserien och har kapacitet att vara där tycker jag, säger Vesa Saranpää.

– De råkar ha fel kön, Det är därför de inte får vara med, konstaterar han.

Elitlag lades ner

Bowlingförbundet vill att det ska vara en separat elitserie för damer och en för herrar. En av anledningarna är att inte utarma dambowlingen. Det finns nämligen inte så många elitlag i damserien. Tidigare fanns ett elitlag i Norrköping, men det lades ner i brist på spelare.

Bristen på bra damer blir samtidigt ett problem för Amanda och Christina. Det närmaste damlaget i elitserien finns i Stockholm. Att spela med herrarna har därför varit ett sätt att kunna utvecklas och spela på en hög nivå.

– Jag har ju förbättrat spelet väldigt mycket sedan jag började spela med killarna och skruvar bättre än jag gjorde när jag kom hit, säger Christina Kiiskinen.

Damerna på bänken

Men den här säsongen har de fått spela i farmarlaget istället. När det nu i helgen är dags för A-laget att spela kvalmatcher för att hålla sig kvar i elitserinen – då får damerna sitta på bänken.

– Ja, i år så spenderar man kvalhelgen på läktaren i stället för på banorna. Så det känns ju lite annorlunda. Men det är som det är, Killarna får klara sig utan oss och vi får göra vårt bästa för att heja fram dem så att de hänger sig kvar i elitserien, säger Amanda Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.