Tomtebyn flyttas till Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart, Kolmårdstomten Håkan Thornell flyttar till Gotland i höst och han tar med sig hela tomtenbyn.

Det är i Stenkyrka på norra Gotland som makarna Thornell har hittat sitt nya hus. Flyttlasset går i november, men själva tomtebyn som de har byggt upp ska fraktas till ön redan i oktober.

– Det kanske är vansinne, jag har kanske tagit mig vatten över huvudet, men jag ska försöka få tomtebyn på Gotland färdig redan innan jul.

Populärt besöksmål

I snart 20 år har Håkan Thornell varit jultomte i byn han byggt upp i Kolmårdsskogen. Förra julen hade han över 17 000 besökare.

Det var sedan tidigare klart att han måste flytta. Ostlänken, den nya snabbjärnvägen som ska dras genom Östergötland kommer att dras precis där hans hus står, så den fastigheten blir inlöst.

Känd för politiska vägskyltar

Håkan Thornell har varit en profil i Norrköping länge, inte bara på grund av tomteverksamheten, han är också känd för bland annat sina politiska skyltar vid E4:an, sitt nostalgicafé i skogen och sina revyer.

– Jag är glad att få komma till Gotland, men framförallt är jag ledsen över att flytta härifrån, Norrköpingsborna har alltid varit så snälla mot mig, säger Håkan Thornell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.