– Det är ett modernt uttryck och jag förstår att det kan ta lite tid att vänja sig vid, säger Marie Edling, stadsträdgårdsmästare i Norrköping, om den nya Hörsalsparken. Foto: SVT

Torgombyggnader ska få bort missbrukarna

Publicerad

Många städer ser missbrukarna i centrum som ett problem. I Norrköping och Eskilstuna satsar man nu stora pengar på att göra om sina torg.

Ombyggnaden av Hörsalsparken i Norrköping är klar. 18 miljoner kronor senare har stan fått ännu en stenöken.

– Jag tycker faktiskt det är lite beklagligt att man förstör en park. Det är ju grönska med buskar och blommor man vill ha, säger Åke Pressfeldt.

– Jag tycker det ser lite tråkigt ut, måste jag säga. Jag saknar träden som fanns. Eller är det att man är gammalmodig? säger Gunilla Swahn.

Marie Edling, stadsträdgårdsmästare i Norrköping, håller tycker i sin tur att resultatet är ”helt fantastiskt”.

Tycker du att det är mysigt?

– Ja, jag tycker det. Det är ett modernt uttryck och jag förstår att det kan ta lite tid att vänja sig vid, säger hon.

Skapa trygghet

En sak som är viktig när städer byggerom sina parker – det är att få bort missbrukare.

– Vi har tänkt på att skapa en park som är mycket mer trygg, mer öppen. Att människor inte behöver känna sig utsatta här, säger Marie Edling.

Men en del parkbesökare är skeptiska.

– De hittar väl sina platser ändå och det kan lika gärna bli här som någon annanstans, säger Marita Stenström.

Öppna ytor

Taktiken för att bli kvitt missbrukarna från torget i Eskilstuna är ungeför densamma som i Norrköping.

– En del människor upplevde det som ett otryggt torg. Det var dags att göra någonting åt det, säger Mats Hällnäs, projektledare Fristadstorget Eskilstuna.

Öppna ytor utan gömställen och buskage är planen även här, liksom att få in mycket ”vanligt folk” på torget.

Klassisk musik

I Finspång satsade man på klassisk musik för att bli av med stöket. Högtalare sattes upp i garaget mitt i stan där missbrukarna höll till på vintern.

– Det var många som hörde av sig och var oroliga, framför allt äldre, barnfamiljer och butiksinnehavare, säger Hans Lindberg, utvecklingschef i Finspång, om bakgrunden till projektet.

Men missbrukarna tänker hålla till i garaget ändå i vinter.

– Det är bara löjligt. Vi har slutat bry oss. Första dagarna var det jättejobbigt, för då tyckte alla att det var jättehögt och världens sämsta musik, men sen så... man flyttar sig, för högtalarna är placerade på olika ställen, säger Madeleine Jansson.

Nej, missbrukarna försvann inte från garaget. Men musiken kommer att få vara kvar i alla fall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.