Foto: TT

Förbjudet att vattna på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Glöm biltvätten, att vattna gräset med vattenspridaren och att fylla poolen för ett bad. Grundvattennivåerna på Gotland är oroväckande låga så från idag råde bevattningsförbud.

Trots regn över Gotland den senaste tiden har inte grundvattennivåerna stigit. Inte heller har nivån i ytvattentäkten Tingsträde träsk ökat nämnvärt.

Därför har regionen beslutat om bevattningsförbud över hela ön, med undantag för Fårösund som får sitt kommunala vatten från Bäste träsk där vattennivån är acceptabel.

Förbudet inleddes vid midnatt och gäller:

  • Förbud mot bevattning med spridare och slang.
  • Förbud mot biltvätt med slang, bensinmackar med slutna system är dock okej.
  • Spa/pool/bassänger får bara fyllas med kommunalt dricksvatten om vattnet hämtas med tankbil från Fårösund vattenverk. Man får själv ombesörja transporten.

Det går att söka dispens, men regionen är mycket restriktiv med att bevilja sådana.

Sparar mer vatten

Om en vecka, den 11 juli, kommer teknikförvaltningen trycksänka i ledningsnätet för att ytterligare spara på vattnet. Man börjar med att trycksänka i Visby och Ljugarna.

– Drickvattenläget på Gotland är fortfarande allvarligt, men det är inte kris. Det är därför vi gör dessa olika steg successivt, säger Susanne Pettersson på teknikförvaltningen.

Gotlänningarna är dock bra på att hushålla med sitt vatten, nya siffror visar att Gotland använder tolv procent mindre vatten jämfört med för fem år sedan.

Besökare som kommer till Gotland upmmanas också hjälpa öborna att spara på vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.