Totalt mobilförbud på Norrköpingsskola

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler skolor väljer att begränsa elevernas användning av mobiltelefoner under skoltid. Att ha mobilförbud under lektionstid är inte ovanligt, men på Johannesskolan i Norrköping kommer man efter årsskiftet att införa ett totalförbud av mobiltelefoner, för alla elever på skolan.

På friskolan Johannesskolan i Norrköping ska alla mobiler samlas in på morgonen, där tar man tar mobilförbud ett steg längre än många andra, totaltförbud under hela skoldagen.

– Det främsta argumentet är att eleverna ska få studiero och fokusera på kunskapsinlärningen, säger Daniel Yalin arbetslagledare på Johannesskolan.

På Johannesskolan har man tidigare arbetat med mobilfria lektioner men det nya förbudet kommer även att gälla på rasterna.

– Vi  tänkte först att mobilfria lektioner skulle räcka och för vissa har det funkat jättebra. Men vissa elever har inte lämnat in sina mobiler innan lektionen. Nu blir det att man lämnar sin mobil i början av dagen och får tillbaka den efter att man slutat, säger Daniel Yalin.

Kan förebygga mobbning på nätet

Förutom att ge eleverna mer studiero menar Daniel Yalin att ett mobilförbud även kan minska riskerna för mobbning och kränkningar på nätet. Daniel Yalin ser också andra fördelar med mobilförbud:

– Det är ju att man verkligen ser varandra och umgås istället för att bara sitta och stirra blint in i mobiltelefonen. Vi har även laddat upp med en massa spel som eleverna kan använda på rasterna för att umgås mer med varandra.

Inte alla nöjda

Han säger att föräldrarna är positiva till förbudet:

– På julavslutningen var det flera föräldrar som kom fram och sa att det här är det bästa vi kunde göra, säger Daniel Yalin.

Även de flesta elever är för förbudet säger Daniel Yalin:

– Det finns några stycken som inte ser positivt på förslaget. En del elever får mer eller mindre panik av att inte ha mobilen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.