Foto: SVT

Trähus utmanar betongen

Uppdaterad
Publicerad

Genom ny byggteknik med massiva träblock byggs nu allt mer flerfamiljshus i trä.

I Östergötland finns just nu två projekt där den nya miljövänliga trenden har sats i fokus.

Omfattande stadsbränder på 1800-talet ledde till ett förbud att bygga bostadshus i trä, som var mer än två våningar höga. 

Det innebar att under ett helt sekel uppfördes inga höga bostadshus i just trä.

Istället så gjorde betongen succé runt om i landet på 60- och 70-talen.

– Betongen i stor skala kom nog i samband med miljonprogrammet, vilket gjorde att betongindustrin växte i snabb skala, säger arkitekten Bengt Winell.

Trähusbygge inne igen

Byggtekniksutvecklingen för trä fortsatte dock framåt.

Och efter att förbudet hävdes 1994 har intresset för att bygga med trä i stället för betong ökat stadigt.

– Det känns som det är väldigt trendigt just nu, och jag tror att det är här för att stanna. Det är ju andra städer som har visat att det går att bygga trähus på höjden, säger vd Eva Lindstén på Lindsténs Fastigheter.

Östergötland lite efter

Men i Östergötland har ännu inte trenden fått fart.

– Det måste finnas någon eldsjäl som kommer igång och bygger några hus. Sedan ser andra att det funkar jättebra, säger arkitekten Bengt Winell.

Det finns dock de som vågar satsa.

Funderade länge – nu blir det av

I Norrköping står kvarteret Krukan nästan klart.

Men Krukan är varken gjord av sten, tegel eller betong – utan helt i trä.

– Det har funnits en tanke ganska länge, och miljö och sådana saker gjorde att till slut bestämde jag mig för att verkligen testa det här i full skala. Och det är för att visa att trä är en väldigt bra produkt att arbeta med, säger byggherren Bo Sundberg vid Basegruppen.

Byggs av färdiga element

Trä blir ett allt hetare alternativ till betong när man bygger flerfamiljshus.

Med den nya byggtekniken byggs det också i Linköping.

– Ja, vi bygger just nu ett nytt flerfamiljshus i trä. Det byggs av av massiva träelement och är det första huset i Linköping som byggs på det viset, säger vd Eva Lindstén på Lindsténs Fastigheter.

Miljön viktig

Gemensamt för de båda projekten är att man har satt miljön i fokus.

– Först är det ett naturligt material, men sen är det ett material som kräver mindre energi för tillverka. Vi tror också att det blir det ett bättre inomhusklimat att bo i, och att man mår bättre, vilket forskning har visat, säger Eva Lindstén.

-När trä växer så ”äter” det koldioxid och det omvandlas genom fotosyntes till syre. Det är väl det som är så fantastiskt med trä, då det hjälper till att minska miljöbelastningarna totalt sett, säger Bo Sundberg vid Basegruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.