Tre miljoner till vård vid förlossningsskador

Uppdaterad
Publicerad

Vården av kvinnor som drabbats av allvarligare bäckenbottenskador i samband med att de fött barn kommer från och med 2017 att få extra resurser. Koalition för Östergötland skjuter till tre miljoner kronor.

Åtta av tio förstföderskor får en bristning i samband med förlossningen. De allra flesta blir helt återställda men i vissa fall krävs större insatser från vården.

– Vi har hög kvalité i förlossningsvården idag och de flesta kan vi hjälpa bra redan nu. Men det finns de som behöver mer vård. De kommer att få bättre vård nu. Därför kan alla kvinnor känna sig trygga vid sin förlossning, säger Christoffer Bernsköld, hälso- och sjukvårdsregionråd, till SVT Öst.

– Dels kommer pengarna från riktade stadsbidrag och regeringens välfärdsmiljarder ger också regionen utrymme att lägga de här pengarna på förlossningsvården, säger Christoffer Bernsköld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.