Rallyolyckan inträffade under tävlingen Skänningeknixen. Skänninge ligger nära Mjölby i Östergötland. Foto: SVT

Åskådare omkom när rallybil körde ut i publiken

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna dog efter att ha blivit rammad av en rallybil i Skänninge på lördagen. Ytterligare två personer skadades i olyckan som inträffade i ett industriområde.

De andra två skadade är födda 1997 och 1994. De fördes till US Linköping med befarade nackskador. Ett flertal personer chockades också och ett kristeam har kopplats in.

Olyckan inträffade vid korsningen Verkstadsvägen/Idrottsvägen inne i Skänninge vid 14:15-tiden.

Enligt uppgifter till SVT Östnytt så ska tävlingsbilen kört in i åskådarna i en ytterkurva efter att den först kommit upp på två hjul och sedan kört av vägen. Den åskådare som fått mycket allvarliga skador ska ha blivit klämd av bilen som körde av vägen. 

Tävlingen med 57 deltagare avbröts.

Publik i kurvor tillåtet

Enligt Magnus Månsson, ordförande i rallyutskottet inom Svenska bilsportförbundet, finns det inget generellt förbud mot att ha publik i kurvor på rallytävlingar.

– Det beror på hur kurvan ser ut. Finns det platser som bedöms som farliga spärras de av och man sätter upp skyltar att det är publikfri zon. Det är upp till tävlingsledningen att bedöma det och de har fått utbildningar i detta, säger han.

Rallyloppet ingick i RS-serien (rally sprint) där man kör korta sträckor i till exempel industriområden som i det nu aktuella fallet. Formen skiljer sig inte så mycket från vanliga rallytävlingar.

Är det några särskilda publikregler på RS-tävlingar?

– Inte någonting. Vi har inga skillnader på säkerhetsarrangemanget på en RS-tävling och en vanlig rallytävling i skogen, säger Reine Lundqvist, sportgrensansvarig i Östergötlands bilsportförbund.

Kristeam inkallade

På tävlingen i Skänninge fanns en teknisk kontrollant från Östergötlands bilsportförbund, bland annat för att bevaka att arrangören skött säkerheten tillfredsställande.

– När en sådan här tragisk händelse inträffar följer vi en särskild ordning. Vi kontaktar kristeam med präster och läkare som har jourtider och de är inkallade nu, säger Reine Lundqvist.

Fakta: Andra olyckor

  • I augusti 2005 skakades den svenska rallysporten av en svår olycka under en SM-deltävling på Österlen där en åskådare omkom och tre skadades. Ett fordon lättade efter en krön och gick av vägen, for in i ett träd som knäcktes och föll över åskådarna vid vägkanten.
  • Samma år, bara en månad senare, omkom den brittiske kartläsaren Michael Park i det brittiska VM-rallyt sedan bilen farit av vägen och träffade ett träd med passagerarsidan först.
  • 1998 dog ett sjuårigt barn och en 22-årig kvinna under en EM-deltävling på Madeira, sedan en bil tappat ett däck som träffade åskådarna.
  • 1995 dog en kvinna i 20-årsåldern i finska Jyväskylärallyt sedan hon hamnat under en bil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.