Det enskilt största hotet mot vargstammen är den illegala jakten anser forskare. Foto: TT Bild

Trolig observation av varg i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Varg har troligen observerats norr om Lista, ca 15 kilometer väster om Eskilstuna. Det konstaterar en spårare från länsstyrelsen i Sörmland.

Bedömningen är enligt spåraren att det troligen rör sig om varg, även om det inte gått att göra en längre spårning, för en helt säker bestämning.

– Det var inte nog med snö helt enkelt. Det är svårt att skilja hund och vargspår, men det antyder att det är en varg, säger Per Folkesson, rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen Sörmland.

Under torsdagskvällen, den 21 mars kom rapporter om vargobservationer från Eskilstuna. Redan tidigare på dagen kom ett par observationer fem kilometer i från varandra. Enligt länsstyrelsen kan det röra sig om samma djur och det pekar mot att djuret rört sig österut.

Sörmland har ingen fast vargstam, men får regelbundet besök av vandringsvargar, oftast unga hanar, bland annat från revir i Västmanlands och Örebro län, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

– Vargarna blir allt fler i Sverige så det kommer nog bli vanligare med vargar i södra Sverige, även om jag tycker det den senaste tiden varit förvånansvärt få hittills, säger Per Folkesson till Östnytt.

Även idag, under lördagsmorgonen har det gjorts vargobservationer, flera personer har hört av sig om att de sett varg i Åkers styckebruk.

– Jag har fått ett par, tre stycken observationer från området säger rovdjursförvaltaren Per Folkesson.

Per Folkesson berättar att han inte fått in någon bild på vargen, men flera personer har sagt att det är en stor varg. Vart vargen är på väg, har Folkesson svårt att svara på men det pekar åt att den rör sig mot Stockholm.

– Flera vargar har tidigare tagit sig mot Södertälje och trafiken, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.