Kommunalrådet blev vittne till hot, men utredningen lades ned. Foto: SVT/TT

Utredningen lades ner trots 30 vittnen – ”Det känns för jävligt”

Uppdaterad
Publicerad

Både kommunalråd och poliser blev vittne till ett allvarligt hot under ett möte i Norrköping. Polisen omhändertog en person direkt. Trots det lades utredningen ner. ”Det var märkligt. Man blir jävligt förbannad”, säger stadsdelsutvecklaren Thomas Lindqvist som blev vittne till hotet.

Det var ett stort möte i stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping. Ungefär 30 personer var med. På mötet fanns kommunalråd, poliser och Thomas Lindqvist som är stadsdelsutvecklare.

– På det mötet blev en av våra hyresgäster ganska allvarligt hotad, säger Thomas Lindqvist.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

En person omhändertogs

Polisen omhändertog personen direkt och en polisanmälan upprättades.

– Men efter några månader fick den här hyresgästen beskedet att förundersökningen hade lagts ner, säger Thomas Lindqvist.

Han skakar på huvudet, som om han fortfarande inte riktigt kan tro det, trots att det här var ett tag sedan.

– Det fanns alltså vittnen i form av kommunalråd och 30 andra personer på plats. Jag var själv vittne. Det fanns också poliser på plats. Och ändå läggs det ner.

– Det är lite spännande. Lite annorlunda. Eller för jävligt egentligen, säger han.

TV: Se inslaget här nedan.

Var sjätte olaga hot klaras upp

I SVT:s granskning av vardagsbrott har vi fått in flera exempel på brott som har lagts ner, trots att det har funnits både vittnen och en misstänkt person. Statistik från Brottsförebyggande rådet som SVT Nyheter har analyserat visar att bara var sjätte brott som gäller olaga hot klaras upp, trots att det finns en skäligen misstänkt person.

– Det får en känna, ja man tänker, var finns tilliten till rättsväsendet när sånt här sker? Vad ska man då göra för att bli fälld för någonting? Det var väldigt märkligt. Och man blir jävligt förbannad, säger Thomas Lindqvist.

SVT Nyheter har via Thomas Lindqvist försökt följa upp det enskilda fallet för att få en förklaring, men hyresgästen vill inte medverka till det.

”Man orkar inte”

Varken Thomas Lindqvist eller hyresgästen som blev hotad har fått någon förklaring till att utredningen lades ner. De har inte heller ställt fler frågor.

– Man orkar inte. Men det handlar väl antagligen om att polisen inte har resurser. Ärenden ligger på hög och då prioriterar man de grövre brotten. Det här är väl inte att betrakta som något grövre brott och då blir det så här, säger Thomas Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet