Enligt Katarina Berg, programansvarig barnmorskeprogrammet LiU, så förbereds studenterna på den verklighet som råder på förlossningen. Foto: Linnea Burén/SVT

Trots larmen inifrån förlossningen – rekordmånga vill bli barnmorskor

Publicerad

Under flera år har barnmorskor larmat om dålig arbetsmiljö och personalbrist på landets förlossningar. Trots det är barnmorskeprogrammet en av landets mest populära utbildningar.

Barnmorskeprogrammet finns på tolv högskolor och universitet i Sverige. Till höstterminen 2021 ville 1448 personer börja utbildningen. Det är rekordmånga om man tittar på ansökningsstatistik från Universitets- och högskolerådet, de senaste fem åren.

– Det behövs mycket barnmorskor, så vi håller tummarna för att det är många som vill fortsätta bli det, säger Katarina Berg, programansvarig barnmorskeprogrammet vid Linköpings univeristet.

Barnmorskeutbildningen vid Linköpings universitet är en decentraliserad utbildning, vilket betyder att den har två studieorter; Linköping och Jönköping.

Till höstterminen 2021 sökte 107 personer till Linköpings 20 platser och 95 personer till Jönköpings 10 platser. Det är nästan dubbelt så många som året innan. Detta trots att höga röster höjs om stressig arbetsmiljö och personalbrist de senaste åren.

I videon berättar Katarina Berg, programansvarig barnmorskeprogrammet vid LiU. mer om söktrycket.

Antal sökande till barnmorskeprogrammet vid Linköpings universitet

Höstterminen 2021:

Linköping: 107 sökande till 20 platser

Jönköping: 95 sökande till 8-10 platser

Höstterminen 2020:

Linköping: 78 sökande till 20 platser

Jönköping: 51 sökande till 8-10 platser

Höstterminen 2019:

Linköping: 96 sökande till 20 platser

Jönköping: 64 sökande till 8-10 platser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.