Många ville sola benen i Arkösund i sommar. Foto: TT

Turisterna hittade till Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

– Jag fick nyligen siffror från SCB som visar att Norrköping hade störst ökning i landet i juni. Antalet hotellnätter hade ökat med 12,2 procent jämfört med förra året, säger Stefan Papangelis, VD Upplev Norrköping.

Hur hela sommarsäsongen har sett ut i länet vet vi först i september då besökssiffrorna för hela sommaren kommer, men redan nu är uppfattningen i branschen att det har varit ett bra år.

Goda signaler

– Det har varit en väldigt bra sommar, inte minst med alla stora evenemang som Bråvalla och SM-veckan. När jag har ringt runt får jag samma signaler, det har gått bra för Göta kanal, skärgårdslinjen och det har varit många besökare i Arkösund, säger Stefan Papangelis.

Vill locka utifrån

Visit Östergötland som har satsat på ett långsiktigt arbete med att försöka locka hit turister från utlandet har fått resultat.

– Vi har haft med flera resmål med i tyska resekataloger och vi vet att det har varit en del gruppbokningar, men hur det påverkar den totala statistiken vet vi först i september, säger Susanne H Fredriksson, chef för besöksnäring och turism på Visit Östergötland.

Djurparken fick svag start

Det klassiska besöksmålet Göta Kanal har haft en bra sommar både på land och i vattnet. För första gången på länge har antalet fritidsbåtar på kanalen ökat, med 10 procent i år jämfört med förra året.

Läs mer: Uppåt för Göta Kanal

På Kolmårdens djurpark sjönk antalet besökare under juni och juli den här sommaren jämfört med förra året. Siffran för de två månaderna i år var 369.000. Förra året besökte 409.000 parken under samma period då nya Bamses värld drog storpublik.

– De hade en lugn start denna sommar men det har gått bättre på slutet för Kolmården och de har haft en bra sommar totalt, säger Stefan Papangelis VD Upplev Norrköping.

Läs mer: Färre besökare trots Wildfire

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.