Tiotusentals höns avlivade

Uppdaterad
Publicerad

Tre hönsbesättningar har nu avlivats i samband med att Newcastlesjukan upptäcktes i mitten av juni på en gård i Norrköping.

Den fruktade sjukdomen – som dock inte smittar människor – misstänktes på två gårdar, varav bara den ena har bekräftats ha sjukdomen. Det dröjer ännu en tid innan Jordbruksverket får svar på proverna från den andra gården.

Sannolikt har smittan kommit från vilda fåglar som inte nödvändigtvis själva blir så sjuka.

”Vi var tvunga”

Enligt gällande regler har en skyddszon upprättats runt gårdarna på 10 kilometer där hönsfåglar inte får flyttas. Det ledde till att besättningen på en tredje hönsgård avlivades.

– Vi var tvungna av djurskyddsskäl – inte för att de var smittade, säger smittskyddschef Lena Hult på Jordbruksverket i Jönköping.

Det handlade om kycklingar som växte ur utrymmet där de hölls, då de inte kunde skickas på slakt. Det blev helt enkelt plågsamt trångt.

– Det är så slimmat i den här branschen att man räknar ut exakt hur mycket utrymme som krävs innan slakt och ingenting mer. Här blev kycklingarna för stora till slut, berättar Lena Hult.

Gårdar ska saneras

När hönsbesättningarna nu är avlivade ska gårdarna saneras för att få bort alla smittämnen, vilket ska vara gjort innan avspärrningstiden går ut efter tre veckor.

– Smittan har inte spridit sig och läget ser ut att vara under kontroll, säger Lena Hult.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.