Foto: TT

TV-piratliga sprängd – 17 misstänkta

Uppdaterad
Publicerad

17 personer från bland annat Norrköping och Finspång är misstänkta för så kallad ”card sharing” och att ha spridit flera TV-bolags utbud till en privat kundkrets. Nätverkets centrum ska ha legat i Norrköping.

– Under en större insats i veckan så har flertalet av de misstänkta hörts av polisen. Tolv personer har suttit anhållna, men samtliga misstänkta är nu försatta på fri fot, säger Anna Ginner, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren Stockholm.

Tillslagen gjordes av polisens Nationella operativa avdelning i samarbete med polisen i Norrköping och Linköping.

– Det har varit frågan om en mycket omfattande insats, och den har genomförts med gott resultat tack vare polisens välplanerade och effektiva arbete, säger Anna Ginner.

Höga skadestånd

Brottet olovlig hantering av avkodningsutrustning kan ge böter och höga skadestånd eller fängelse upp till två år.

Sedan den 1 augusti 2014 är det även straffbart att vara kund i ett piratnätverk. I den här utredningen har inga kunder ännu delgivits misstanke, enligt åklagaren.

2013 dömdes en då 43-årig Norrköpingsbo till villkorlig dom och 3000 kronor i böter, samt ett skadestånd på 12,6 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.