Nya uppgifter om vargattacken på Kolmårdens djurpark

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det gått över två år sedan en 30-årig kvinna hittades död i varghägnet på Kolmårdens djurpark är utredningen inte klar. En person är misstänkt för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.

– Det har kommit ny information till mig som jag måste följa upp, säger polisens utredare Anders Wallberg till Östnytt.

Men vad det är för uppgifter kan han inte tala om för än förundersökningen är klar.

Vargattack i Kolmården

– Vi har hållit förhör med flera personer, men det är inga fler personer som delgivits misstanke om brott, säger Anders Wallberg.

Bara två utredare

Misstankarna mot den person som i början av februari i år delgavs misstanke om brott kvarstår. Det är en anställd på Kolmårdens djurpark som fortfarande är misstänkt för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.

Det var den 17 juni 2012 som en 30-årig kvinna hittades död i varghägnet. Sedan dess pågår också en brottsutredning.

Men varför tar det så lång tid?

– Dödsolyckor tar lång tid att utreda. Och vi är bara två i hela Östergötland som jobbar med arbetsmiljöbrott, säger Anders Wallberg.

Fler oklara dödsolyckor

Förutom fem andra dödsolyckor i länet som ligger på Anders Wallbergs bord ska också alla mindre arbetsmiljöbrott utredas.

– Den på Kolmården är den näst yngsta i ordningen. Skulle vi vara fler skulle det naturligtvis gå snabbare, konstaterar han.

De fem andra dödsolyckorna som utreds är tågolyckan i Kimstad i september år 2010, olyckan vid Klinga bergtäkt i januari 2011, olyckan vid Händelöverket i Norrköping i juni 2011, olyckan på Igelfors bruk i oktober 2011 och den senaste i ordningen nu i februari på en byggarbetsplats i Linköping.

Finns det någon tidsplan för när den här utredningen ska vara klar?

– Nej, det kan jag inte säga att det gör. Så fort som möjligt bara, säger Anders Wallberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet