Norrköpings tingsrätt Foto: TT

Två års fängelse för våldtäkt

Publicerad

Den dömde mannen ska också betala 115 000 kronor i skadestånd till brottsoffret. Tingsrätten skriver i sin dom att han utnyttjat att offret var berusat samt sov vid tillfället och därför var i en särskilt utsatt situation.

Våldtäkten ägde rum natten till 26 januari i år. Mannen och den unga kvinnan kände varandra sedan några år tillbaks och beslutade 25 januari att gå ut tillsammans. 

En hel del alkohol dracks och under natten började kvinnan må dåligt. 25-åringen ville då följa henne hem för att hon skulle ”komma hem säkert”. Väl hemma somnade hon och det var då brottet begicks. Hon har själv inget minne av händelsen men vaknade delvis avklädd och med vätska i underlivet. 

Tekniskt bevis

Efter analys har Nationellt forensiskt center, NFC, funnit att vätskan var sperma från den dömde. Detta har varit ett av bevisen som ledde till en fällande dom. Tingsrätten har också funnit kvinnans berättelse av händelseförloppet som trovärdig.  

Vidare slår tingsrätten fast att när kvinnan var så pass berusad skulle det varit osannolikt att hon ville ha sex med 25-åringen. Den dömde förekommer sedan tidigare i belastningsregistret och får stanna kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.