Foto: SVT

Två nätpedofiler åtalas för grova sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

Två män åtalades i dag vid Gotlands tingsrätt för bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn och barnpornografibrott.

Åtalet mot de två misstänkta männen en 31-åring från Gotland och en 51-åring från Stockholm omfattar 229 åtalspunkter om brott som riktats mot nio flickor som var mellan 10 och 13 år när de begicks.

Männen har enligt åtalet uppträtt som unga pojkar och sökt upp flickorna på barn- och ungdomssajter. Sedan har man flyttat över kommunikationen till bland annat Facebook och Skype, där det funnits möjligheter att använda webbkamera och skicka bilder.

Flera identiteter

Männen har i flera fall hållit kontakt med flickorna under långa tider. Ibland uppträdde männen under flera identiteter mot samma flicka.

– Vi har kunnat se hur männen utnyttjat flickorna känslomässigt och på så sätt förmått dem att posera i webbkameran, eller på bilder som de skickat till männen. Efter ett tag har flickorna blivit förälskade i männens falska identiteter och i flera fall har de blivit ”tillsammans med” de här påhittade personerna, säger kammaråklagare Charlotta Tanner.

De har även delat bilder och information om flickorna sinsemellan.

– Det har varit fråga om ett utstuderat och hänsynslöst agerande från männens sida, säger Charlotta Tanner.

Utredning som växer

De båda männen frihetsberövades i november 2013 och har suttit häktade sedan dess. Utredningen växer och man har misstankar om att ytterligare ett tjugotal flickor har utsatts för männen.

I dessa fall kommer åklagare löpande att ta ställning till om åtal ska väckas.

Även mamman till den 31-årige gotlänningen åtalades i härvan för skyddande av brottsling. Mamman ska i november 2013 ha undanröjt bevis om brott som hennes son misstänks för genom att gräva ner USB-minnen och slänga flicktrosor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.