”Utbildningarna är unika i Sverige”, enligt Vadstena-Akademiens konstnärlige ledare Nils Spangenberg. Foto: TT/arkiv

Två nya musikutbildningar till Vadstena

Uppdaterad
Publicerad

I augusti startar två nya konst- och kulturutbildningar i Vadstena. Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat Folkuniversitetets ansökan.

Det handlar om de två ettåriga utbildningarna, Vadstena sång och pianoakademi grundår och Vadstena sång- och pianoakademin fördjupningsår.

Vänder sig till pianister eller sångare

Utbildningarna som är högskoleförberedande vänder sig till pianister eller sångare som vill fördjupa sina kunskaper inom den västerländska konstmusiken och det kammarmusikaliska samarbetet mellan pianist och sångare, skriver Vadstena akademin i ett pressmeddelande.

─ Beslutet innebär att Vadstena får två högkvalitativa musikutbildningar, vilket vi är väldigt glada över, då utbildningarna är unika i Sverige. Målet med de nya utbildningarna är att de till höstterminen 2018 ska slås samman till en längre, tvåårig utbildning, vilket blir möjligt om vi får statsbidrag, säger Nils Spangenberg, vd och konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien.

Foto: TT

Ansökan till utbildningarna startar den förste februari

Bakom Vadstena Sång- och Pianoakademi står Folkuniversitetet Öst och stiftelsen Vadstena-Akademien. Utbildningarna har delvis sin grund i Musiklinjen på Vadstena Folkhögskola, en utbildning som läggs ned till sommaren 2017. Finansiering av de nya utbildningarna sker med bidrag från bland annat region Östergötland, Vadstena kommun, Linköpings stift, privata medel och studerandeavgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.