Kolmården riskerar åtal

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens dödsolycka då en djurskötare attackerades i varghägnet på Kolmårdens djurpark utreds nu av både polisen och Arbetsmiljöverket. Polisens förundersökningsledare säger att det är förvånande om vargattacken inte leder till åtal.

-Det här är en så pass allvarlig olycka så jag skulle bli förvånad om det läggs ner, säger kriminalinspektör Anders Wallberg, vid polisen Östergötland, till Folkbladet.se.

Polisen har inlett en förundersökning av händelsen som betraktas som en arbetsplatsolycka och Wallberg befinner sig nu på plats i Kolmårdens djurpark för att hålla förhör.

Vargattack i Kolmården

–Anders Wallberg är där just nu och förhör de anställda. Vår förhoppning är att de flesta kan vara med, men det vet jag inte om de är, säger Thomas Månsson, poliskommissarie vid polisen Östergötland.

I går avslutades den tekniska utredningen av varghägnet, där attacken inträffade, men vad utredningen kommit fram till vill polisen inte uttala sig om ännu.

–-Jag känner bara till att den är gjord, inte vad den visade. Sammanställningen är inte skickad till oss ännu. Det är inte heller jättebråttom då det inte handlar om ett mord där vi letar efter en gärningsman, säger Thomas Månsson.

 När kommer svar på obduktionen?

–Vi räknar med preliminärt besked denna vecka. Men det slutgiltiga resultatet med dödsorsaksintyg kan dröja flera månader.

Har ni några nya spår?

–Nej, det kan jag inte kommentera.

Vad är nästa steg?

–Det beror på vad som kommer fram av förhören. Nu pågår informationsinsamling, sedan väntar vi på teknikernas presentation och resultatet från obduktionen.

Östergötlandspolisens förundersökning av händelsen sker parallellt med Arbetsmiljöverkets utredning – som kommer att vara viktig även för polisutredningen.

–Jag kommer att begära in ett yttrande från dem; antingen tycker de att utredningen kan läggas ner utan åtgärd eller så lämnar de in en formell begäran om åtalsprövning till en åklagare, säger Anders Wallberg till nt.se.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet