Foto: SVT

Tyska fallskärmsjägare intog Gotland

Uppdaterad
Publicerad

För första gången – så vitt man vet – har främmande makt luftlandsatt soldater på Gotland.

Just nu pågår den stora internationella militärövningen Northern Coasts 2013 i Östersjön. Det är i huvudsak en övning för marinen, men man övar också på land.

Det visade sig idag på Gotland när 90 tyska fallskärmsjägare luftlandsattes på ön. De möttes inte av dånande luftvärnskanoner, utan av smattrande kameror.

Och tur är väl det, för de är här för att hjälpa.

– Tanken är att de ska gå in i ett område, evakuera civil personal som är i ett konfliktområde och ta dem till säkerhet, säger Jimmie Adamsson, informatör för Northern Coasts 2013.

14 länder övar ihop

Sverige är i år värdland för övningen som har genomförts i Östersjön varje år sedan 2007. 14 länder deltar för att kunna samarbeta bättre i händelse av en krissituation.

– Det är de här länderna som vi gör riktiga operationer med. Utanför Somalias kust, eller vad det nu kan vara månde. I dag är egentligen alla mariner små, så vi måste öva tillsammans, säger Jimmie Adamsson.

Uppskattad underhållning

De boende i området verkade uppskatta underhållningsvärdet i luftlandsättningen av fallskärmsjägarna.

Hur känns det att se tyska soldater landa på bakgården?

– Det kan vara kul på det viset att ska man se ett sånt här spektakel får man åka långt och betala dyrt. Nu tar man kaffekoppen och går ut, helt enkelt, säger Thomas Nygren.

Inga löften om upprustning av Gotland

Passande nog så gjorde Sveriges försvarsminister Karin Enström (M) en visit på Gotland just den här dagen. Ett Gotland där försvaret monterats ner under årtionden och där hemvärnet står för skyddet idag.

Frågan är hur väl rustat Gotland är, ifall dagens övning skulle ha varit ett riktigt anfall.

– För mig är det viktigt att vi kan stärka Sveriges försvarsförmåga. Det är därför som vi nu höjer anslagen med 1,4 miljarder de närmaste fyra åren. Det viktiga är att vårt försvar kan verka på och runt Gotland, säger Karin Enström.

Försvarsministern utlovar alltså ingen konkret militär upprustning på Gotland.

”Vi skulle slåss tillsammans”

Och om det svenska försvaret inte räcker till, kanske är det då tyskarna som kan komma Gotland till hjälp nu när de känner till terrängen?

– Sverige och Tyskland är medlemmar i EU. Självklart är vi vänner. Från min sida är det inga tvivel på att vi skulle slåss tillsammans, säger Andreas Hannemann, brigadgeneral för Luftlandebrigade 26.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.