Foto: SVT / TT

Barnmorskor förhindrar havandeskapsförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Havandeskapsförgiftning kan ge stora problem vid graviditet och nu kommer barnmorskorna i Norrköping att utbildas i hur man kan förhindra sjukdomen.

I juni förra året började kvinnokliniken i Linköping, som första klinik i Sverige, att erbjuda screening på gravida för att beräkna risken att drabbas.

Sen starten har totalt 814 kvinnor undersökts och 79 av dem har fått förebyggande behandling.

– Det är mycket värt om kvinnorna slipper insjukna, jag är glad över att vi kan erbjuda den här möjligheten inom mödravården idag, säger ultraljudsbarnmorskan Anette Nyberg, som arbetar i Linköping, till tidningen Vårdfokus.

Foto: SVT arkiv

–  Även om det bara är en procent av de gravida kvinnorna som drabbas så blir det ju väldigt många, eftersom det föds många barn. Kan man ge förebyggande behandling behöver så många färre insjukna, säger överläkare Eric Hildebrand, på Kvinnokliniken i Linköping, till SVT Öst.

Idag finns nio barnmorskor, två i Motala och sju i Linköping, som är certifierade för att göra undersökningen. Och nu ska även barnmorskorna i Norrköping få utbildningen.

– Första mars räknar man med att kunna börja i Norrköping, säger Katri Nieminen, ansvarig läkare för ultraljud på Vrinnevisjukhuset.

Endast femton minuter tar undersökningen för att kunna bedöma om risken finns för havandeskapsförgiftning.

Det här är havandeskapsförgiftning och så här görs undersökningen

Om du får högt blodtryck och protein i urinen när du är gravid kallas det havandeskapsförgiftning eller preeklampsi.

Havandeskapsförgiftning beror på att du blir överkänslig mot partiklar från fostret och moderkakan.

Oftast får man havandeskapsförgiftning i slutet av graviditeten, efter vecka 34. Har du fått havandeskapsförgiftning så sitter den i hela graviditeten. Om ditt blodtryck blir för högt kan barnet växa dåligt och dina inre organ kan påverkas.

Så går undersökningen till:

En kombination av fyra olika undersökningar ligger till grund för bedömningen av kvinnans risk att drabbas av havandeskapsförgiftning.

  • Ultraljudsmätning av blodflödet hos modern.
  • Blodprover för analys av biomarkörerna PLGF och PAPP–A i moderkakan.
  • Noga dokumentera mammans medicinska bakgrund.
  • Vikt och mätning av kvinnans medelartärblodtryck.

Undersökningarna görs i samband med rutinultraljudet i graviditetsvecka 11-14.

Källa: Vårdguiden / Vårdfokus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.