Ungdomar erkände vandalisering av kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Inbrottet och vandliseringen i Stenkumla kyrka på Gotland är uppklarat. Fyra pojkar i 17-18 årsåldern har erkänt.

– Vi blev förvarnade av polisen att fyra killar erkänt och att de skulle höra av sig, säger Rolf Wattskog, kyrkorådets ordförande i Stenkumla församling till SVT Östnytt.

Pojkarna kom sedan till kyrkan i sällskap med polisen. De fick visa hur det gick till när de bröt sig in och en chans att förklara vad som hänt och varför det blev som det blev.

– De fick en fix idé och är själva chockade över sitt tilltag. De bad om ursäkt och vår förlåtelse. Vi kände att de verkligen menade det, så vi gav dem vår förlåtelse. De får ta det här som en lärdom och vi önskar dem all välgång i livet, säger Rolf Wattskog.

Det på söndagsmorgonen den 24 augusti som en församlingsmedlem upptäckte att sakristians fönster hade slagits sönder och att man tagit sig upp på kyrktaket och slängt ner tegelpannor. Inne i kyrkan hade en offerkista från 1600- talet brutits upp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.