Uppsving för geocachare på Gotland

Publicerad

Den senaste veckan har många börjat jaga efter Pokémons. Men företeelsen att söka föremål och markera geografiska platser, är inget nytt. I alla fall inte för Jonas Högström på Gotland, som hållit på med geocaching i tio år. Och intresset för aktiviteten på har ökat rejält de senaste åren på ön.

Geocaching startade som aktivitet i USA år 2000. Detta efter att den dåvarande presidenten, Bill Clintons administration, stängt av den så kallade SA-störsignalen som påverkade noggrannheten i GPS-systemet. När störsignalen stängdes av, kunde privatpersoner få koordinater med enbart ett par peters felmarginal.

När Jonas Högström började med geocaching på Gotland fanns det bara ett par hundra geocacher placerade. Nu finns det däremot fler än 1.400.

– Framför allt är det mycket turister som kommer hit till Gotland och besöker alla vackra platser, men det har även blivit ett stort uppsving året runt, och det har skett bara de tre senaste åren, säger han.

Letar figurer med pappa

En av de som valt att börja, är Jonas dotter Hedvig Högström. Nu går de ut tillsammans och geocachar, men sedan drygt en vecka tillbaka letar de även efter japanska figurer.

– Geocaching har ofta ett mål att ”komma dit”, i alla fall med pappa. Med Pokémon Go kan du bara gå ut, du behöver inte ha något mål och du kan komma tillbaka till samma ställe flera gånger. Och man kan gå ut med sina kompisar och gå lite och samtidigt hålla på med det här, säger Hedvig Högström.

Kommer du fortfarande fortsätta med geocaching trots att mobilspelet kommit?

– Ja, absolut. Jag kommer att fortsätta följa med pappa på alla äventyr han drar med oss på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.