Foto: TT

Uppvigling mot clowner oroar polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen får in hundratals av samtal om clowner och nu råder ren hysteri. I sociala medier finns nu åtskilliga sidor där man uppmanar varandra att gå ut och jaga clowner.

”Nån som sett en clown? Vi är ute på clownjakt i Linköping.”

”Kan vi i Östergötland gemensamt komma överens om en clown jakt dag?”

Nu poppar de upp på löpande band. Facebook-sidor som uppmanar till att jaga clowner. Svalöv, Borlänge, Göteborg, Malmö, Växjö – just nu finns åtminstone ett 30-tal olika sidor med den här typen av innehåll.

Flera tusen medlemmar

Det handlar om särskilda sidor som är direkt kopplade till clownfenomenet och som har skapats den senaste tiden.

Några av sidorna har flera tusen medlemmar. I vissa fall har man till och med bestämt särskild plats och tidpunkt för när jakten ska ske.

En av sidorna, där citaten ovan är hämtade, har på bara några dagar fått 1.400 medlemmar som nu uppmanas att ”gå på clownjakt och ta dessa jävlar”.

Bilder på vapen

En annan sida har 3.000 medlemmar. Här har personer även lagt ut bilder på vilka vapen man ska använda när man väl får tag i en clown.

Det här är något som oroar polisen. Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen i Östergötland, befarar att situationen kommer att förvärras och att fler kommer att ge sig på clowner framöver.

– Jag tror tyvärr att det kommer att hända snart. Hela det här fenomenet är olyckligt, säger han.

Han syftar både på de som klär ut sig och de som vill jaga clownerna.

Hundratals samtal

Det finns en utbredd rädsla  och polisen har fått in en mängd samtal från vittnen som sett och i vissa fall hotats av clowner, ensamma eller i grupp. 

– Vi har gott och väl fått in över hundra samtal i Östergötland sedan allt det här började. Alltifrån att man har sett en clown komma gående eller cyklande, till att man har blivit hotad och jagad av en clown, säger Thomas Agnevik.

Upplevts som dödshot

I 5-6 av fallen rör det sig om grova olaga hot där vapen, till exempel knivar, är inblandade.

– Vi kan inte alltid veta om det rör sig om riktiga vapen, men de som har drabbats har blivit livrädda och upplevt det som rena dödshot. Det är allvarligt, säger Thomas Agnevik.

Han välkomnar om vuxna vill hjälpa till att skapa trygghet genom att till exempel gå ut på stan och vara synliga. Men när det istället, som nu, börjar ske rena uppviglingar, då är det oroväckande, menar Thomas Agnevik.

En fråga för polisen

Han poängterar att det inte är straffbart i sig att klä ut sig i clowndräkt.

– Och i de fall det rör sig om hot eller andra brott, ja då är det en fråga för polisen. Att beväpna sig eller uppvigla till att jaga eller misshandla clowner, då är man ju inne på förberedelse eller försök till brott, säger han.

Han beklagar att det har blivit en sådan hysteri kring clownerna och att så många är med och driver trenden vidare.

– Många känner sig otrygga. Särskilt barn. De är rädda både hemma och i skolan, och kanske inte vågar gå hem från skolan, säger Thomas Agnevik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.