Tusentals djur vaccineras mot mjältbrand

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att vaccinera nötkreatur och mjältbrand pågår just nu för fullt i området kring Omberg där 14 djur har dött. Hittills har omkring 1.000 djur vaccinerats. Men full immunitet tar veckor och Jordbruksverket befarar fler fall.

Korna råmar i kör på Orrnäs gård utanför Ödeshög. Det är något som inte är som vanligt. Främmande människor i blå overaller är på plats och korna föses till ett hägn där de inte brukar vara, i alla fall inte vid den här tiden på dagen.

De främmande människorna är här för att vaccinera de runt 180 köttdjuren. Totalt ska runt 4.500 djur vaccineras i Östergötland. Det är en stor apparat. Jordbruksverket har hittills hunnit med omkring 1.000 djur.

Utbrott av mjältbrand

Två veckor till full immunitet

Men trots det intensiva arbetet finns risk att fler djur insjuknar i mjältbrand inom den närmaste tiden.

– Inkubationstiden för mjältbrand är två veckor och det tar uppemot två veckor innan ett vaccinerat djur uppnår full immunitet. Därför är det inte osannolikt att vi kommer att få fler fall av mjältbrand innan vaccinationerna har fått full effekt, enligt Robert ter Horst, insatschef på Jordbruksverkets operativa ledningscentral i Ödeshög.

Går inte utan frivilliga

Vaccineringskampanjen är ett samarbete mellan flera instanser och leds av Jordbruksverket. Till stor del bygger vaccineringen på att frivilliga från organisationen Blå Stjärnan hjälper till. En av de frivilliga kommer från Klippan och har egentligen semester.

”Ingen vill ha den här sjukan på sin gård”

– Givetvis är bönderna oroliga. Det är ju ingen som vill ha den här sjukan på sin gård. Så de är förstås jättteglada att vi kommer och vaccinerar, berättar Marie Nilsson från Blå Stjärnan för SVT Nyheter Öst.

Blå Stjärnan bildades under andra världskriget och bestod till en början bara av kvinnor. Nu är det blandat i leden. Organisationen fungerar lite som hemvärnet, men här handlar det om att ta hand om djur i krissituationer, som exempelvis vid mjältbrandsutbrottet i Östergötland.

Behövs mycket personal

– Det är väldigt viktigt att Blå Stjärnan finns och att de har möjlighet att hjälpa oss, säger Jorbruksverkets insatschef, Robert ter Horst. Utan deras hjälp hade vi haft mycket större krav på vår organisation och på djurägarna, fortsätter han.

Stig Widell driver Orrnäs gård och har inte drabbats av någon smitta. Han är glad över den hjälp och det stöd han får nu, från såväl Jorbruksverk som frivilligorganisationer.

– Att smittan är här är ju jobbigt och arbetsmässigt är det också jobbigt. Det behövs mycket personal, säger han.

Mer om mjältbrandsfallen i Omberg

  • Arbetet med att samla information för att hitta källan till utbrottet fortsätter. Sjukdomen har förekommit historiskt i området men man vet inte exakt var. Enligt Jordbruksverket är det inte säkert att utbrottets ursprung kommer att hittas och det är inte heller nödvändigt att göra det. Det viktigaste är att snabbt upptäcka eventuella nya fall och att vaccinera idisslare i området för att minska risken att fler djur insjuknar.
  • Alla områden där djur som dött i mjältbrand har befunnit sig är avspärrade för att underlätta sanering. Vandrare och andra besökare ska hålla sig utanför de avspärrade områdena för att minimera risken för smittspridning och för att inte störa det viktiga saneringsarbetet.
  • Det är helt ofarligt att äta kött och ägg som produceras i området.
  • Djurägare som hittar ett nötkreatur, en häst, ett får eller en get som dött på bete ska täcka djuret utan att röra vid det och kontakta sin veterinär.
  • Den som hittar en död älg, hjort eller ett rådjur på eller i närheten av Omberg ska undvika att röra djuret, notera fyndplatsen, fotografera djurkroppen och kontakta SVA (018-67 40 00). Det kan då bli aktuellt med provtagning. Det gäller endast djur som dött av oklar anledning. Trafikdödade djur behöver inte rapporteras in.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet