Foto: Tobias Holmqvist/SVT

V vill ha kommunal maxlön

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Norrköping motionerar nu till kommunfullmäktige om att sänka de högsta lönerna för tjänstemännen i kommunen.

– Det finns idag i Norrköping exempel som kommundirektören och VD:ar i kommunala bolag som tjänar omkring eller över 100.000 i månaden. Det är 4-5 gånger så mycket av vad en undersköterska kan få ut och det är helt enkelt orimligt, säger kommunstyrelseledamot Nicklas Lundström (V), i ett pressmeddelande.

Hoppas på gehör

Kommunchefen Åsa Byman Falck har en lön på 100.000 kronor i månaden. Hyresbostäders VD Gunnar Boquist har 120.000 kr/mån.

– Det förslag som vi nu lägger fram till fullmäktige är ändå väldigt försiktigt och vi hoppas att det kan få gehör från majoriteten. Vi föreslår helt enkelt att ingen chef i kommunen eller dess bolag ska ha en högre lön än den högst ansvarige politikern, just nu Lars Stjernkvist, säger Nicklas Lundström.

”Ingen isolerad ö”

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) tjänar 74.125 kronor i månaden. Just nu semestrar Norrköpings ”starke man” på Teneriffa.

Han skriver i en sms-kommentar till Vänsterpartiets förslag att han ”håller med om att det är viktigt minska klyftorna i samhället, men Norrköping är ingen isolerad ö. Vi har redan idag mindre skillnader än många andra kommuner”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.