Foto: TT

Vadstenabor mest nöjda med sin bank

Uppdaterad
Publicerad

Både privatpersoner och företag i Vadstena har rankat sin sparbank så högt att den utsetts till den bästa i landet. Det visar en undersökning som SKI, Svenskt Kvalitetsindex, gjort.

– Fantastiskt på alla vis! Förstaplatsen i landet är ett otroligt fint betyg. Jättekul att kunderna uppskattar vårt arbete, säger Mikael Engdahl, vd för Vadstena Sparbank.

Två av tre i topp tre

Men det är inte bara Vadstenaborna som är nöjda med sin bank. Två östgötska banker hamnar i år i topp i SKI:s mätning när det gäller kundnöjdhet bland landets banker. Nykomlingen i mätningen Kinda-Ydre Sparbank kommer på en tredje plats i landet.

– Vi har satsat målmedvetet för att skapa bästa möjliga kundnytta. Storbankerna får relativt dåliga betyg. Som fristående lokal sparbank behöver vi inte tänka på aktieägare, utan kan helt och hållet fokusera på kunderna, säger Johan Widerström, vd för Kinda-Ydre Sparbank.

Uppskattas för lokal närvaro

Enligt SKI beror Vadstena och Kinda-Ydres topplaceringar på att de månar om sina kunder, är pålitliga, samhällsengagerade, att kunderna får den hjälp de behöver och att det är enkelt att vara kund hos dem. Bankerna uppskattas för sin lokala närvaro och för att de ger tillbaka till bygden där den verkar.

Listans topp tre

Kundnöjdhet bland privatkunder:

1) Vadstena Sparbank med betyget 81,3 på en skala från 0 – 100

2) Westra Wermlands Sparbank 78,2

3) Kinda-Ydre Sparbank 77,7

Bankbranschen i genomsnitt 62,9

Kundnöjdhet bland företagskunder:

1) Vadstena Sparbank med betyget 82,0

2) Westra Wermlands Sparbank 77,9

3) Kinda-Ydre Sparbank 76,3

Bankbranschen i genomsnitt 64,5

Källa: Vadstena Sparbank

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.