Dopning allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Vägen till stora muskler går allt oftare via dopningspreparat. Östergötland är ett av dem åtta områden som undersökts i landet.

Östgötska gymbesökare ratar dopning mer än andra. Här uppger 14 % av männen och 3 % av kvinnorna att de någon gång har blivit erbjudna att pröva eller köpa dopningsmedel.

Av de som använt dopningspreparat är siffran bland män 2 % och 0,5 % bland kvinnor. Östergötlands siffror är lägre än de för riket, 4 % av männen och 0,7 % av kvinnorna säger att de någon gång har använt dopningsmedel.

– Jag tycker att saker och ting blir bättre, så länge vi arbetar med det och är medvetna säger Per Thörnqvist, platschef Medley Norrköping.

Vidare betonar han vikten av samverkan. Bakom undersökningen står ett nätverk bestående av bland annat Riksidrottsförbundet, länsstyrelser och Dopningsjouren. Helena Vaerneus som är projektledare i Östergötland menar att dopningen är ett växande problem. Hennes bild bekräftas av Tullverket som gör alltfler beslag.

Det jobbas aktivt med frågan, bland annat genom olika lokala projekt. På Per Thörnqvist gymm har man till exempel plockat bort hantlarna som väger mer än 32 kilo.

– För att få bort det här tävlingsmomentet som kanske inte är helt sunt. Utan du ska kunna träna utifrån att du känner dig hemma, oavsett om du är på en hög nivå eller motionärnivå, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.