Trafikpolisen: ”Vänta med däckbytet”

Publicerad

Tänkte du byta däck i helgen? Kanske är det ändå bäst att vänta lite med det.

Enligt lagtexten får bilen bara ha dubbdäck till och med den 15 april. I samma lagtext står det också att om det är vinterväglag får den köras med dubbdäck också under andra tider.

– Ingen polis i Östergötland kommer stå med bötesblocket 16 april, säger Dennis Örnborg, erfaren trafikpolis i Östergötland.

Trafiktät helg

I påsk åker många till bekanta eller till fjälls och vädret i vårt avlånga land skiftar naturligtvis. Den som åker till eller från en del av landet med vinterväglag får fortfarande köra med dubbdäck. Om föraren befarar att denne kan komma att stöta på vinterväglag är det också okej med dubbdäck.

Osäker väderlek

Vädret under och efter påsken är väldigt osäkert, därför kan det vara en god idé att följa prognoserna i våra sändningar och på SVT:s webbsida för väder.

I år visar väderprognoserna att det kan bli minusgrader också ner i Östergötland under påsk och veckan efter. Det gör dubbdäck tillåtna även på våra breddgrader.

– Vi har haft en ganska ordentlig tolerans, säger Örnborg.

Dennis Örnborg tycker att bilister överlag sköter sig när det gäller däcksbyte.

”Överlag sköter bilister det här bra”

Om det rasslar av dubbar mot asfalten ända fram i maj lär polisen visa sitt intresse.

– Överlag sköter bilister det här rätt bra, säger polisen Dennis Örnborg.

Den som åker med dubbfria vinterdäck behöver inte oroa sig för någon speciell tidsgräns. Enligt lagen får bilen köras med dubbfria vinterdäck under sommaren, men det är inte alls lämpligt. Det kan till och med vara farligt eftersom gummiblandningen i vinterdäcken gör väggreppet mycket sämre när det blir varmare väder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.