Foto: SVT arkiv

Vårdcentralen i Söderköping läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av ekonomiska underskott förebereder nu Region Östergötland en avveckling av Vårdcentralen Söderköping.

Bakgrunden till nedläggningen är att vårdcentralen har tappat ca 30 procent av sina patienter de senaste åren. Därav har också intäkterna minskat. Det har samtidigt varit svårt att rekrytera nya läkare efter pensioneringar, och idag har vårdcentralen varit beroende av hyrläkare.

– Sammantaget har svårigheterna gjort att vårdcentralen kommit in i en negativ utveckling och vi bedömer att förutsättningarna för att vända utvecklingen är små, säger Monica Hagman, närsjukvårdsdirektör i östra länsdelen i ett pressmeddelande.

Facket har fått information

Nu har närsjukvården i östra länsdelen fått i uppdrag att förbereda avvecklingen av verksamheten.

– Vi har informerat de fackliga organisationerna och vårdcentralens medarbetare om planerna. Nästa steg blir att genomföra en riskanalys tillsammans med berörda fackliga organisationer. Denna kommer att vara en del i underlaget till ett förslag som sedan ska MBL-förhandlas, säger Margareta Swartz, primärvårdschef i östra länsdelen.

Privat alternativ

Även efter avvecklingen så gör Region Östergötland bedömningen att tillgången till primärvård är god i Söderköping, då den privata vårdcentralen Geria öppnade för tre år sedan, och många har redan listat sig där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.