Foto: Jenny Furenbäck

Varg siktad nära E4:an utanför Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

En varg springer just nu runt i Skärkind i Östergötland.

Iakttagelsen gjordes av flera ortsbor och Östrnytts reporter Lovisa Gelin fick också en bild på vargen.

– Jag är absolut säker och flera andra med mig, och man har också kontaktat länsstyrelsen, den är sjukt nära! berättar Lovisa Gelin som just nu fotograferar vargen som fortfarande finns i området.

”Den är sjukt nära!”

– Den sprang precis bredvid bostadshusen här innan den sprang ut på gärdet, det är inte så kul, säger Lovisa – och i nästa stund:

– Nu är den här igen, jag måste sluta! Jag måste fotografera!

Att det verkligen rör sig om en varg är helt klarlagt enligt länsstyrelsens kvalitetssäkrare Lars Larsson som Östnytt pratat med:

Bekräftad varg

– Den här vargen har vi koll på. Den kommer från Kalmar län, alltså söderifrån, upp mot våra trakter och är från en kull där ungarna nu lämnar flocken.

Upptäckten av vargen i Skärkind ska nu dokumenteras på samma sätt som tidigare, med länsstyrelsens fältmän/kvalitetssäkrare som kommer till platsen under dagen.

Inventering

De stora rovdjuren inventeras numera årligen i Östergötlands län. In­venteringen görs på uppdrag av Länsstyrelsen och bygger till allra största delen på rapporter från allmänheten.

Vintertid under spårsnö­förhållanden röjer sig rovdjuren mer för oss människor. Men alla slags observationer under hela året är av stort intresse: Synobservationer, spår och spårtecken, rivna rådjur eller älgar, skriver länsstyrelsen på hemsidan:

Om du ser en varg...

Några anvisningar då du hittat ett ”misstänkt” spår: Spåra inte själv! Snitsla platsen så att du hittar tillbaka. Täck över kadaver så att det skyddas från räv och korp. Ring därefter snarast upp en av länssty­relsens fältmän med uppgift attkvalitetssäkra observationer av rovdjur i länet!

Din spårobservation kommer att följas upp och kontrolleras i fält av Länsstyrelsens kvalitetssäkrare, som har särskild utbildning i att tolka spår och spårtecken från rovdjur. Kontrollen är nödvändig för att ob­servationen ska kunna ”kvalitetssäkras”, skriver länsstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.