Arkivbild på Vargarna.

Speedwaylaget Vargarna hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Klubben fick ett brev från en långivare med kravet att betala tillbaka miljonbelopp på bara några dagar. Nu måste klubben samla ihop pengarna eller lämna över nycklarna – ”föreningens överlevnad är i högsta grad osäker”.

För en knapp vecka sedan mottog SMK Östgöta MC, speedwaylaget Vargarnas förening, ett brev från en advokatsfirma. I brevet skriver klubbens förre ordförande Torsten Sahlin, som lånat ut pengar till klubben, via sin advokat att denne omedelbart vill få tillbaka sina pengar. Ett lån som till en början var på två miljoner kronor och som nu uppgår till 1,8 miljoner kronor.

Kom som en överraskning

I ett pressmeddelande skriver klubben att långivarens begäran kommer som en överraskning och att det enligt dem finns en uppgörelse om att amortera lånet årligen med hälften av klubbens vinst, något som de menar har följts sedan det togs 2014.

En vecka på sig

Långivaren har gett klubben fram till den 27 februari, då klubbens årsmöte hålls, att betala tillbaka lånet. Om detta inte har skett vill långivaren att styrelsen lämnar över alla nycklar så att denne kan pantsätta tillgångarna och på så sätt få tillbaka sitt lån. Om inte detta sker kommer långivaren att ta till rättsliga åtgärder.

Allvarliga konsekvenser

Styrelsen menar att klubben inte kan betala tillbaka lånet på något annat sätt än det som tidigare bestämts och att det i sin tur, om långivarens krav verkställs, innebär att Vargarna, som är en del av klubben, inte kommer att kunna ställa upp i den Allsvenska serien.

I pressmeddelandet skriver styrelsen att ”föreningens överlevnad är i högsta grad osäker”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.