Earth Hour Foto: Markus Schreiber/ TT Bild

Världens största klimatmanifestation

Publicerad

På lördag släcker vi lamporna i en timme för tionde året i rad.

Det är återigen dags för Earth Hour, timmen då den som vill manifestera för miljön och mot den globala uppvärmningen släcker lamporna mellan 20.30 och 21.30. Aktiviteter kommer att äga rum i hela vårt område. Några exempel:

I Linköping kan den som vill, delta i en gemensam miljömanifestation i Domkyrkan som börjar klockan sju. Det är Länstyrelsen i Östergötland, Linköpings kommun och Svenska Kyrkan som gemensamt anordnar manifestationen.

I Kinda bjuder kommunens energi- och klimatrådgivare in till Earth Hour-kväll i Kisa kyrka som ska lysas upp av 250 stearinljus. Konsert, tal och utställning utlovas också.

I Mjölby blir det bland annat sagostund i det fria för barnfamiljer.

I Vadstena hålls Earth Hour-konsert i Klosterkyrkan med Magnus Bäcklund och därefter fika på Pilgrimscentrum i skenet av stearinljus.

Även i Ödeshög blir det konsert i kyrkan.

Signal till makthavare

Kvällen inleds med en eldshow utanför domkyrkan och avslutas med en favorit i repris från Musikhjälpen 2015, nämnligen allsång till låten ”Stad i ljus”.

Earth Hour, jordtimmen, är världens största klimatmanifestation och genomfördes för första gången i Sydney, Australien 2007. Det är Världsnaturfonden WWF som står bakom jordtimmen och syftet är att ge en visuell signal till makthavare världen över att ta klimatfrågorna på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.