Foto: TT

Varning för alger i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Årets algblomning har tagit fart. Än så länge befinner sig de giftiga cyanobakterierna ute till havs, men den som ska bada i Östersjön de närmaste dagarna bör hålla utkik.

– Risken är stor att det driver in mot kusterna, säger Sture Nellbring, marinbiolog på Informationscentralen för egentliga Östersjön.

Algblomningen har blivit ett lika säkert sommarinslag som jordgubbar, och nu är det dags igen. Sommarvärmen har gjort att vattnet är tillräckligt varmt för att det ska vara gynnsamt för de giftiga cyanobakterierna, också kallade blågröna alger. Lugna vindar gör också att de lättare håller sig på ytan i stället för att blandas ner.

Just nu finns ytansamlingar i hela norra Östersjön. Söder om Öland och Gotland är det något mindre.

– Det har ökat ute till havs, men jag har inte fått några rapporter om att det har kommit in vid kusterna. Vid norra Öland ligger det närmast kusten, säger Sture Nellbring.

Vädret ska bjuda på högtryck och växlande vindar de närmaste dagarna, vilket gör att ytansamlingarna riskerar att växa och driva in mot land.

– Men det går inte att säga var eftersom vindarna är som de är. Jag tror att man ska se upp den här helgen och kolla vattnet innan man släpper iväg sin hund.

Dödligt för hundar

  • Algblomning innebär att det är hög produktion av planktonalger eller bakterier i hav eller andra vatten.
  • De giftiga cyanobakterierna kallas också för blågröna alger.
  • De innehåller levergift och en hund som får i sig cyanobakterier kan dö inom några timmar. De första symptomen är att de kräks och blir darriga i benen. Några hundra hundar dör varje år av förgiftning.
  • Det är svårt för en människa att få i sig så mycket bakterier att det blir farligt. Symtom på förgiftning hos människor kan vara huvudvärk och illamående. Man bör undvika att svälja vatten och hålla små barn från vattnet.
  • Under 2000-talet har det blivit vanligare med algblomning. En förklaring kan vara klimatförändringar, en annan att Östersjön har fått mycket syrefria bottnar som släpper fosfor. Algblomning kan också bero på övergödning.

Källor: Informationscentralen för egentliga Östersjön, NE (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.